Forbrugerne og markedsføring af plantebaserede produkter den 19. august 2021

Fleksitariske, vegetariske og veganske spisevaner er i fremgang også i Danmark i disse år, hvilket blandt andet ses på væksten i markedet for vegetariske og veganske produkter. En undersøgelse fra Coop Analyse fra august 2019 viste, at 14 % af danskerne spiser fleksitarisk, vegetarisk eller vegansk, og over en fjerdedel af danskerne (27,5 %) spiser vegetariske frokostmåltider mindst 3-4 dage om ugen. Samtidig ønsker hele 72 % af de unge danskere mellem 18 og 34 år at spise mindre kød. Fleksitarerne fylder langt mere i antal end antallet af danskere, der helt har fravalgt kød og fisk, men som det fremgår af denne pjece, er der i alle disse forbrugergrupper præferencer, der er værd at bemærke. På tværs af alder er klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd alle vigtige motiver for grønnere kostvaner.

PROGRAM

DEN ÅRLIGE FORBRUGERANALYSE
Dansk Vegetarisk Forening udfører hvert år en større forbrugerundersøgelse om holdninger, spisevaner og indkøbsvaner i det vegetariske forbrugersegment. Fra Coop Analyse (2020), hvor det er 16 % af befolkningen og det er 70 % af de unge der gerne vil spise mindre kød. Og de vil præsentere nogle udvalgte data fra forbrugeranalyse fra april 2021 med mindst 1.000 fleksitarer, 1.000 vegetarer og 1.000 veganere.
Ved generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk Forening

FORBRUGERADFÆRD OG NUDGING
Nudging skal ledsages af information og andre faktorer, for reelt at flytte forbrug i en bæredygtig retning og der skal tænkes de fire e’er ind; enable, engage, encourage og exemplify. Jessica vil give et overblik om teorien bag det og hvorledes nudging kan bruges i de fire e’er og på plantebaserede fødevarer, og tale om viden om hvor meget forbrugerne har kendskab til plantebaseret mad.
Ved professor Jessica Aschemann-Witzel, MAPP Centeret Aarhus Universitet.

EACHTHING
Eachthing udvikler software, der hjælper forbrugere med at vælge produkter, der matcher deres behov og værdier, f.eks. allergier, plantebaseret kost m.m. Igennem eachthings online platform og app kan eachthing bl.a. udlede hvilken information som forbrugere efterspørger på plantebaserede fødevarer, hvilke typer af plantebaserede fødevarer der ledes efter og hvilken information der ofte mangler.
Ved CEO og founder Kathja Meyer

PLANTESLAGTERNE
Planteslagterne i Kødbyen i København arbejdet på at gøre det lettere og mere tilgængeligt for forbrugerne at spise mere grønt. De producerer plantebaseret fars, deller, dunser og bøffer. Emil vil fortælle om lanceringer af nye plantebaserede produkter med brug af forbruger feedback fx i form af smagstest. Erfaringer fra Crowdfunding vil også indgå i foredraget.
Ved CEO og founder Emil Andersen