Klima, CO2 og mærkningsordning den 24. juni 2021

Hvordan når vi regeringens klimamål: 70 procent reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2030 i fht. niveauet i 1990? Hvordan måler vi det og hvor langt er vi nået? Hvilke tiltag er der forsøgt, hvad virker og hvordan kommunikerer vi det til forbrugerne? Talrige beregninger viser, at det gennemsnitlige kødforbrug pr. verdensborger skal ned på cirka ¼ af det nuværende. I Danmark, hvor vi spiser cirka dobbelt så meget kød som resten af verdens borgere, skal kødforbruget ned på cirka en syvendedel for at være bæredygtigt.

KLIMADATABASEN
1. feb. 2021 lancerede CONCITO “Den store klimadatabase”, der viser bedste beregning af det gennemsnitlige klimaaftryk fra 500 af de mest almindelige fødevarer på det danske marked. Databasen, baggrundsmateriale og Q&A er publiceret på denstoreklimadatabase.dk.
Ved Michael Minter, Programleder for fremtidens fødevarer, Consito

MÆRKNING AF VEGETARISKE OG VEGANSKE PRODUKTER
Mærkning af uafhængige organisationer vinder højere tillid hos forbrugerne end producenternes egne mærker. Men hvornår giver det mening og mærke produkter med vegetarisk og vegansk?
Ved Mie Nordly, Dansk Vegetarisk Forening

CO2 MÆRKNING AF PRODUKTER
Æskerne med plantebaseret fars, plantedrikke og Smørbar-pakkerne fra Naturli’ Foods skal nu mærkes så forbrugerne klart kan se, hvilket CO2-aftryk det giver, at spise plantebaserede produkter. Tallene viser den mængde CO2 hvert produkt har udledt; fra mark, hvor afgrøderne blev dyrket – til færdigt produkt, inklusiv transport og emballage. Resultatet er mellem 4 til 10 gange mindre end de animalske produkter.
Ved Michael Hein Pilgaard, Naturli

MÆRKNING OG NAVNGIVNING AF PRODUKTER
I Plantebranchen kæmper vi for, at omstillingen til en mere plantebaseret kost kan realiseres gennem efterspørgsel i markedet, og med udgangspunkt i forbruget. Der er imidlertid behov for politiske initiativer for at sætte skub i udviklingen. Derfor mener vi, at det er på tide med en politisk handlingsplan til en landbrugsproduktion med mere fokus på plantebaserede fødevarer.
Ved Frederik Madsen, Plantebranchen